Clinica Zambetului ofera toata gama de tratamente stomatologice: curatarea profesionala a dintilor, obturatii dentare (plombe), tratamente de canal (scoaterea nervului), extractii, lucrari dentare, proteze mobile.
Igienizarea dintilor este o manopera de rutina care trebuie repetata o data
la 6 luni, pentru a preveni aparitia cariilor si a parodontozei. Aceasta se poate realiza prin Periaj dentar, Prophy jet (air flow) sau Detartraj.
Periajul dentar presupune indepartarea cu o perie de mici dimensiuni si cu o pasta speciala a placii bacteriene si coloratiilor dentare.
Prophy jetul sau air flow-ul realizeaza o curatare a dintilor mai completa prin pulverizarea pe suprafetele dentare a unei pulberi speciale.
Detartrajul indeparteaza depozitele de tartru de la baza dintilor, care se depun mai ales pe partea interioara a dintilor de jos.
Obturaţiile dentare (plombele) sunt modalitatea obisnuita de tratament a cariilor dentare. La Clinica Zambetului, obturatiile sunt realizate cu cea mai mare grija pentru a rezista timp indelungat. Folosim materialele celor mai renumiti producatori in domeniu: Dycal (Dentsply, SUA), Analiner (Nordiska, Suedia), Filtek (3M, SUA).
Tratamentele de canal sunt cele prin care se scoate nervul si se umple canalul radicular cu o substanta speciala. Materialele pe care le folosim sunt de la firme prestigioase, precum Ultradent (SUA), Septodont (Franta), Kerr (SUA).
Extractia dentara reprezinta indepartarea / scoaterea dintelui respectiv, in cazul in care acesta are o infectie mare la radacina sau o carie extinsa. Manopera este nedureroasa pentru ca anestezicele moderne isi fac efectul chiar si in conditiile cele mai dificile (prezenta puroiului, dureri acute persistente etc).
Lucrarile dentare cuprind coroanele (atunci cand se imbraca un singur dinte
care este foarte distrus) si puntile (atunci cand se imbraca mai multi dinti pentru a inlocui un dinte lipsa). In clinica noastra folosim ca material predilect ceramica. Aceasta imbina perfect cele doua cerinte esentiale: rezistenta in timp si estetica deosebita.
Protezele mobile se realizeaza atunci cand lipsesc un numar mare de dinti. Situatia cea mai frecventa este lipsa dintilor din spate ceea ce face masticatia foarte dificila sau aproape imposibila. Protezele sunt, de asemenea, indicate pacientilor care au pierdut toti dintii. Materialul folosit pentru realizarea lor este un gen de plastic, numit acrilat, care asigura o estetica superioara. Culoarea si forma dintilor se aleg in functie de dorinta pacientului.
Chirurgie orala
In stomatologie exista diferite procedee chirurgicale care presupun tratarea dintilor, a gingiilor sau a oaselor maxilare.
Interventiile chirurgicale pot fi:
- extractii dentare complicate care se efectueaza dintilor ce prezinta infectii mari, radacini foarte voluminoase sau curbe.
- extractia molarilor de minte cu infectii repetate sau care imping dintii vecini, determinand aparitia inghesuirilor dentare.
- rezectia apicala indicata dintilor care au fost tratati endodontic
(scoaterea nervului) si la care in timp au aparut granuloame (infectii la varful radacinii). Procedura consta in retratarea canalelor radiculare, asociata cu indepartarea chirurgicala a infectiei si a unei mici portiuni din radacina dintelui.
- chistectomia care presupune indepartarea unui chist dezvoltat la nivelul maxilarului din cauza unei infectii vechi, netratate.
- tratamente pentru realizarea unor proteze mobile care implica interventia chirurgicala de remodelare a osului maxilar. Sunt indicate atunci cand dupa infectii, extractii dentare multiple sau complicate, osul maxilar prezinta zone neregulate (chiar dureroase) si nu se poate aplica o proteza mobila.
Implantologie
Dintii pierduti pot fi inlocuiti fie prin lucrari dentare (punti sau proteze) care se
leaga de dintii vecini sau prin implante dentare. Implantul dentar are avantajul de a lasa dintii vecini neafectati.
Implantul este un dispozitiv sub forma unui “surub”, fabricat din titan, care inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Acest “surub”, special conceput si fabricat in conditii de sterilizare maxima, va fi plasat in locul radacinii dintelui natural. Dupa o perioada medie de vindecare de 3-6 luni, implantul va primi un pivot si lucrarea definitiva.
Parodontologie
Este o ramura a stomatologiei care se ocupa de afectiunile gingivale. Acumularea de tartru la baza dintilor, sangerarea la periaj, mobilitatea dintilor sunt cateva dintre problemele care necesita un tratament special din partea medicului dentist.
Una dintre afectiunile foarte nocive la nivelul dintilor si a gingiilor este reprezentata de parodontoza.
Parodontoza este boala gingiei si a osului in care stau
dintii. Debuteaza prin sangerari la periaj, continua prin coborarea nivelului gingiei de pe dinti si, in final, din cauza mobilitatii crescute, determina pierderea dintilor.
Cauza principala a tuturor afectiunilor parodontale este acumularea in exces a placii bacteriene. Pentru a preveni afectiunile gingivale, detartrajul si periajul profesional sunt procedee obligatorii ce trebuie repetate la intervale de maxim 6 luni.
Metodele de tratament moderne si noile biomateriale trateaza cu succes parodontoza. Totusi, nu se poate spune ca exista un tratament 100% garantat al acestei boli.