Prin periaj se îndeparteaza resturile alimentare şi bacteriile de pe suprafata dintilor, prevenind astfel formarea tartrului şi a cariilor.
Cum ne spalam pe dinti?
- teoretic nu conteaza ce fel de periuta folosim (mai ieftina sau mai scumpa) si nici tipul pastei de dinti.
- periuta se foloseste uscata. Nu trebuie umezita inainte de periaj pentru a nu inmuia perii.
- pasta trebuie sa acopere jumatate din periuta.
- periuta de dinti se tine orizontal, cu perii îndreptati spre gingie. Se roteste usor spre dinte si apoi se revine in pozitia initiala. Procedeul se repeta de 5 ori pentru fiecare grup de dinti.
- periajul incepe cu dintii din spate, de sus sau de jos, in functie de preferinta fiecaruia si se avanseaza pana la partea opusa.
- periajul trebuie facut pe toate fetele dintilor: pe cele exterioare, pe cele dinauntru si pe cele de masticatie.
- in final, clatim bine cu apa rece, cu zgomot – pentru a forta apa sa treaca printre dinti.
- periajul trebuie sa dureze in jur de 5 minute. In timp ce ne periem, gura se umple de spuma, pe care o putem scuipa. Si ne periem in continuare.
- dupa ce periem dintii, tot cu peria putem curata si limba, pentru a indeparta bacteriile de pe suprafata acesteia.
- in timpul periajului nu este indicat sa apasam foarte tare pe periuta, pentru a evita ranirea gingiilor si tocirea dintilor.
- dupa periaj, periuta se trece sub jetul de apa calduta, pana se curata, si, in final, se bate pe marginea chiuvetei pentru a indeparta excesul de apa si pasta. Periuta se pastreaza in aer liber si la distanta de celelalte periute.
- o periuta de dinti trebuie schimbata la 3-6 luni, atunci când perii se curbeaza.
Ata dentara
Se foloseste pentru ca periuta nu ajunge foarte bine intre dinti, unde rămân resturi de mâncare deranjante care determina aparitia cariilor.
Ata dentara se introduce intre dinti cu o mişcare “de lustruire”. Procedeul se recomanda zilnic, dupa periaj, intre toti dintii.