Implantul imediat desemneaza procedura prin care se face extractia dintelui si in aceeasi sedinta (imediat) se face si insertia implantului dentar. Procedura necesita niste conditii pentru succesul ei:
- dintele extras sau dintii vecini sa nu aiba o infectie foarte mare sau in care sa existe puroi
- in urma extractiei dintelui (fie ca este o masea din zona laterala, fie ca este un dinte din zona anterioara), osul si gingia ramase sa fie relativ integre (sanatoase)
- in zona de insertie a implantului imediat sa nu existe structuri anatomice care sa fie lezate: nervul mandibular, sinusul maxilar, fosele nazale.
Din punct de vedere tehnic, zona ramasa in urma extractiei nu se potriveste 100 % cu forma implantului dentar, radacina dintelui fiind in general mai mare. Acest lucru inseamna ca in jurul implantului va trebui plasat os artificial si o protectie de colagen pentru gingie, realizand o aditie osoasa. Toate aceste materiale aditionale fac ca procedura sa fie cu aproximativ 30 % mai scumpa decat un implant obisnnuit.
Dupa insertia implantului imediat, daca acesta este suficient de stabil, se poate decide si realizarea unei lucrari imediate pe implant. Acesta este un dinte provizoriu ce va fi purtat pe perioada vindecarii implantului. Vor trebui totusi niste precautii din partea pacientului : sa nu muste cu acel dinte si sa aiba o dieta moale.
Tehnica All on 4 / All on 6 se indica la pacientii care nu mai au dinti deloc sau mai ai foarte putini dinti sau acestia nu mai pot fi utilizati intr-o lucrare obisnuita. Astfel, dupa extractia tuturor dintilor (la partea de sus, la cea de jos sau la amandoua), imediat sau dupa o perioada de vindecare, se insera 4 sau 6 implante pe care se realizeaza imediat ( in maxim 48 de ore) o lucrare provizorie. Dupa o alta perioada de vindecare, se realizeaza lucrarea finala. Practic, toti dintii pusi ( All ) se vor sprijini pe 4 sau 6 implante.
Este o tehnica care are aproximativ 20 de ani vechime si reprezinta metoda cea mai rapida de a avea dinti ficsi cu costuri reduse. Dezavantajul procedurii este ca utilizand un numar limitat de implante dentare, in cazul esecului unuia dintre ele, lucrarea dentara trebuie schimbata si reluata procedura. In cazul metodei traditionale, la pacientul fara niciun dinte se monteaza 6-8 implante. Iar in cazul esecului unuia dintre ele (cand nu se vindeca bine in os, din cauza unei infectii anterioare, de exemplu), se pot folosi implantele ramase (cele 5-7 unitati) fara a realiza altele proceduri chirurgicale. Deci, tehnica All on 4/ All on 6 (metoda de implant imediat la pacientii fara dinti, cunoscuta in reclame ca si „dinti ficsi in 24 ore”) este varianta cea mai rapida si economica de a avea lucrari dentare fixe.